top of page

A RakasaFit™ egy megállás nélküli központ erősítő hastánc fitness program, amely egy bemelegítésből, egy 4-7 kombinációt magába foglaló, erősítő jellegű kardió gyakorlatsorból és egy alapos, levezető nyújtásból áll. Az óra sztenderd hossza 60 perc, de 30, 45 és 50 perces rövidített változata is lehetséges. Minden kombinációban egy alapvető hastáncos formát - pl. kör, nyolcas, hullám - gyakorlunk, amely variálható lábtechnikával, karokkal, szintekkel, tempóváltásokkal és haladástechnikával. A kombinációkon belül lehetségesek a számos fitness irányzatban használt core kondicionáló gyakorlatok, úgy mint a guggolások, kitörések, térdemelések, keresztirányú nyúlások, és számos egyéb mozdulatok. A rendszeres gyakorlás során a hastánc technika tökéletesedése mellett fejlődik az állóképesség, a tartás, a mozdulatok folyamatossága és az erőnlét, amely bármely más tevékenység során is nagyon hasznos lehet!

A formátummal kapcsolatos további információkért, minta kombinációkat tartalmazó videókért jelentkezz be felhasználói fiókodba vagy regisztrálj itt. Az első 7 nap ingyenes, és regisztrációdat bármikor törölheted.

Collage Instagram Post.png
IMG_3569.JPG
Forma, Dimenzió és Irány

A RakasaFit™ rendszerében a hastáncos mozdulatokat a formájuk alapján azonosítjuk - körök, hullámok, nyolcasok, vonalak és vibrációk. Ezekhez a formákhoz több dimenziót adhatunk, és számos irányba le lehet őket írni. Így a mozdulatok közérthető rendszert alkotnak, amely lehetővé teszi a gyors tanulást, és instruálást az edzés ütemének megtörése nélkül. A kezdők számára a feladat az, hogy próbálják lekövetni a formákat a testükkel, próbáljanak erre koncentrálni a kombinációk során, így egyre tökéletesebbé válik a technikájuk. A tapasztaltabb táncosok pedig a mozdulatok minőségének elmélyítésére, az artikuláltságra és a gyengébb területek megerősítésére koncentrálhatnak, ami által még hatékonyabbá válhat számukra az edzés! Ez az oldal az alapvető hastáncos formákat és mozdulatokat veszi számba a dimenziók és irányok alapján, valamint olyan szempontból, hogy hogyan lehet őket a RakasaFit edzésbe beépíteni. RakasaFit kombinációk és gyakorlatsorok elérhetők a feliratkozottak számára.

Hip Lifts_Drops word.jpg
Hip Lifts_Drops icon.png
Csípő lökések és ejtések

Csípő lökések (és ejtések): ezekhez a combközelítő és farizmokat használjuk, melyek összehúzódása segít minden egyes csípőmozdulatot. Testünk természetesen formái miatt ez úgy tűnhet, hogy csak lendítjük a csípőt ide-oda. Valójában pedig azt kell elképzelni, hogy a comb- és farizmok segítségével egy egyenes, függőleges vonal mentén dolgozunk. És ami a csípő egyik oldalán emelkedik, az a másik oldalán süllyed, így az egyik oldali csípő emelés egy ellentétes oldali csípő ejtést eredményez. A hastáncban a mozdulatok létrehozásához a comb használata alapvetően fontos, így teljesen kézenfekvő egy RakasaFit edzést csípő lökés/ejtés kombinációkkal indítani annak érdekében, hogy bemelegedjen a test és ráhangolódjon az elme a többi hastáncmozdulatra. Ha ebben a formában használjuk a csípő lökést/ejtést, akkor nem is szükséges hozzáadni kardió gyakorlatot az adott kombinációhoz. Ez a mozdulatcsoport szinte mindig valamilyen lábpozíciós (telitalp, magasféltalp, asszimetrikus állás, stb.), és valamilyen dinamikai változatban jelenik meg.

Circles - word.jpg
Circles icon.png
Körök

Csípő körök (belső/külső): A körök a hastánc legjellemzőbb formái, bármely testrészünkkel létrehozhatjuk őket. Amikor két oldalirányban kivitelezett kört egyesítünk, abból nyolcas születik, amelyről külön is szó esik, bár mindkét forma egy családba tartozik. A külső köröket gyakran nagy méretben, a lábfejek külső szélétől kifelé írjuk le, ami során a lábak gyakran vállszéles helyzetben vannak. Ehhez arra van szükség, hogy a csípőt minél messzebb toljuk ki a központból, mindenféle medencebillentés vagy tekerés nélkül. Összehasonlításképpen vegyük a belső köröket, amelyek közvetlenül a lábfejek felett működnek, szükséges a kivitelezésükhöz az erős és szimmetrikus csípőtekerés, amihez a combizmokat is használjuk. A belső körök számos táncban elterjedt formák, például megtalálhatóak a hulában, a tahiti táncban, szambában, és az afrikai táncokban. A hastáncban a nevük “ami-ami”. A RakasaFitben a külső körös kombinációk nagyon jól tudnak működni az edzés elején, egy kardió gyakorlattal kiegészítve. Az “ami-amis” kombinációk pedig gyakran utolsók a komplex izomhasználat miatt, és hozzájuk is lehet adni kardió feladatokat.

Waves - word.jpg
Waves_Undulations icon.png
Hullámok

Testhullámok (fentről lefelé/lentről felfelé): A testhullám egy “S” betűt formáz függőleges irányban. Ez tarthat fentről lefelé (mellkastól vagy nem sokkal lentebbről indítva) vagy lentről felfelé (a medencéből indítva). Mindkét esetben a mozdulat a gerinc teljes hosszán végighalad, a mellkassal kezdve vagy fejezve be (az iránytól függően), mely a mozdulat végén mindig a központ elé kerül. Az egyiptomi hastáncban a fentről lefelé tartó hullámot tevének hívják. A hullámokat a gerinc mozgatása nélkül is meg lehet csinálni, kizárólag a hasizmok mozgatásával. Ezt hashullámnak hívják. Érdemes mindkét típust gyakorolni. Jól kivitelezni a hullámokat kihívást jelent, ezért ezek a kombinációk jellemzően a RakasaFit tréning közepén találhatóak, amikor is a pulzusszám is magasabb.

Figure 8 - word.jpg
Figure 8 icon.png
Figure 8 icon_edited.png
F8 Shape_Dimension_Direction.png

Nyolcasok (függőleges/vízszintes): a nyolcasok nem mások, mint két oldalirányú kör összekötve. Sok nyolcasos kombináció magában foglal egy-egy kör jellegű oldalismétlést, mielőtt becsatlakozna a másik oldalba, így fejezvén be a nyolcast. A körhöz hasonlóan a nyolcast is létre lehet hozni bármely testrésszel. A RakasaFitben leggyakrabban csípőnyolcast használunk két dimenzióban - emiatt a nyolcas lehet vízszintes vagy függőleges. Ezeken belül pedig két-két további irányt különböztetünk meg. A függőleges dimenzión belül az irány lehet lefelé vagy felfelé, amely során a csípő a központhoz képest oldalra mozdul, majd visszatér középre, és csatlakozik a másik oldali mozgásba. A hastáncban a lefelé nyolcast gyakran “Maya”-ként emlegetik. A vízszintes dimenzióban érdemes egy “X”-et elképzelni a nyolcason belül - ugyanis ha levágjuk a hurkokat oldalról, akkor ez marad utána. A csípő csavarásával jelöljük ki az X egyik szárát, ami mindkét iránynak a kiinduló helyzete. Ezt követően vagy hátrafelé vagy előre írjuk le a nyolcast.
 

Hullámok
Vibrations word.jpg
Vibrations_Shimmies icon.png
Vibrációk

Rázások/vibrációk: A rázás nem más mint vibráció, rezgés, az univerzum legalapvetőbb formája, így terjed az energia, a hang, a fény. A rázásokat az különbözteti meg az összes hastáncos mozdulattól, hogy nem kell hozzájuk különösebb izommunka, összehúzódás. Példának okáért, a csípő rázáshoz teljesen laza combokra van szükség a lehető legnagyobb vibrálás eléréséhez. A vállrázást is igen gyakran használják a hastáncban. A rázás a RakasaFit Jolly Jokere. Nincs rázás alapú kombináció a RakasaFitben, mégis bármikor lehet alkalmazni bármely kombináció során, akár átvezetésként is annak érdekében, hogy fenntartsuk a folyamatos mozgást, és felfrissítsük a gyakorlat során használt izmokat.

További részletezésért, és edzésprogramért, lépj be az online rendszerbe.

Artwork by Amber Swanger. © 2018, all rights reserved.

bottom of page